Endometriose

Endometriose is een aandoening van het baarmoederslijmvlies. Hierdoor kunnen veel verschillende soorten klachten ontstaan, waaronder bekkenklachten, buikpijnklachten en pijn bij het vrijen. In 3-6% van de fertiliteitsproblemen is endometriose de oorzaak. Een osteopaat kan helpen om de klachten te verminderen.

Endometriose is een veelvoorkomende aandoening die voor veel problemen kan zorgen. Naar schatting heeft ongeveer 10% van de vruchtbare vrouwelijke bevolking endometriose. Helaas is niet iedereen op de hoogte van de aandoening en zijn veel vrouwen niet gediagnostiseerd.

WAT IS ENDOMETRIOSE?
Endometriose is een goedaardige afwijking waarbij endometriumweefsel (baarmoederlijmvlies) buiten de baarmoederholte voorkomt. Op verschillende plekken in de buik kunnen endometriosehaarden ontstaan. De piekleeftijd van endometriose ligt tussen 25-40 jaar. 

Elke maand, tijdens de menstruatiefase, wordt door het hormoon oestrogeen baarmoederslijmvlies opgebouwd. Indien er endometriosehaarden aanwezig zijn, zullen deze ook verder gaan groeien. Endometriose kan onderdrukt worden door de anticonceptiepil, een zwangerschap of door het geven van langdurig borstvoeding. Minder menstruaties geven de endometriose minder kans om te ontwikkelen.

Er zijn verschillende vormen van endometriose, afhankelijk van de locatie van de endometriosehaarden:

  • Ovariële endometriosecyste: endometriosehaarden die zich situeren op en rond de eierstokken.
  • Endometriose van het septum rectovaginale: endometriosehaarden dicht zich situeren tussen de vagina en het laatste stukje van de darm.
  • Peritoneaal endometriose: endometriosehaarden die zicht situeren op het buikvlies (het peritoneum). Het buikvlies bedekt de binnenkant van de buik en vormt een dun laagje weefsel over alle organen in de buik.
  • Endometriose in darm- of blaaswand: endometriosehaarden die zich situeren in de wanden van de darm en/of de blaas.
  • Endometriose buiten de buikholte: endometriosehaarden die zich bijvoorbeeld situeren ter hoogte van de longen. Dit komt echter minder vaak voor.
  • Endometriose waarbij ook spieren betrokken zijn, zoals de baarmoederspier, wordt adenomyose genoemd.

SYMPTOMEN ENDOMETRIOSE 
25% van de vrouwen met endometriose heeft geen symptomen. Vrouwen die wel symptomen hebben kunnen we grotendeels verdelen in drie categorieën:

  1. Secundaire dysmenorroe: pijn tijdens de menstruatie met een onderliggende oorzaak, zoals endometriose. Krampen in de onderbuik, pijn in het bekken, pijn in de lage rug en pijn in de benen.
  2. Chronische buikpijn
  3. (diepe) dyspareunie: pijn bij het vrijen die ontstaat bij het naar binnengaan (penetratie) van de vagina. Bij diepe dyspareunie ervaren vrouwen pijn diep in de vagina en/of onderbuik bij het stoten.

Andere symptomen zijn moeheid, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, subfertiliteit (uitblijven van een zwangerschap na 12 maanden onbeschermde conceptie) en afhankelijk van de lokalisatie: dysurie (moeilijke en/of pijnlijke urinelozing) /dyschezie (spastische anale- en bekkenbodemspieren met obstipatie tot gevolg).

Endometriose is vaak niet te zien via een echo. Enkel cysten zijn te zien via echografie. Endometriose is goed te herkennen via een kijkoperatie (laparoscopie). Endometriose is te herkennen aan rode, witte of zwarte endometriosehaarden. Rode endometriosehaarden zijn net ontstaan en erg actief, terwijl de zwarte endometriosehaarden vaak al langer aanwezig zijn en inmiddels langzaam verdwijnen. 

Op deze plaatsen kan dan littekenweefsel ontstaan met als gevolg verklevingen (adhesies) tussen de omliggende weefsels. De witte endometriosehaarden zijn inactieve haarden. Het is mogelijk dat de zwarte en witte haarden weer terug actief worden.

BEHANDELING ENDOMETRIOSE
In de reguliere geneeskunde wordt endometriose op verschillende manieren behandeld afhankelijk van de ernst en locatie van de endometriose.

  • Symptomatisch, door middel van pijnmedicatie.
  • Hormonaal, door het toedienen van hormonen kan het baarmoederslijmvlies in rustfase gehouden worden zodat deze niet verder kan gaan woekeren.
  • Chirurgisch, afhankelijk van de lokalisatie kunnen ze bijvoorbeeld door middel van een laparoscopie (kijkoperatie) de endometriosehaarden wegbranden, of cysten verwijderen.

WAT KAN OSTEOPATHIE DOEN BIJ ENDOMETRIOSE? 
Osteopathie kan helpen bij endometriose klachten. Endometriose veroorzaakt veel bekken-, lage rug-, en buikklachten, maar kan ook een oorzaak zijn van fertiliteitsproblemen.

Op de plaats van de endometriosehaarden kan er littekenweefsel ontstaan. Dit littekenweefsel kan zorgen voor verklevingen tussen de verschillende omringende vliezen in de buikholte. Deze verklevingen worden ook wel adhesies genoemd. Hierdoor ontstaat er een verminderde mobiliteit en doorbloeding van het gezonde weefsel in de onderbuik. 

Ook kunnen de posities van de organen in de onderbuik licht veranderen. Adhesies zijn niet slechts weefsels die aan elkaar geplakt zitten. Adhesies zijn levend weefsel, ze hebben hun eigen bezenuwing, hun eigen doorbloeding en zijn letterlijk onderdeel van het lichaam. Hierdoor zijn ze vaak oorzaak van veel verschillende lichamelijke klachten.

Een osteopaat gaat op zoek naar mobiliteitsverliezen van weefsels in de buikholte. Door het gebruik van verschillende manuele (met de handen) technieken zal een osteopaat de mobiliteit en de doorbloeding van het oorspronkelijk gezonde weefsel optimaliseren. Hiermee wordt het natuurlijke zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd en zullen de lichamelijk klachten verminderen.

Annick en Thinka zijn beide gespecialiseerde osteopaten in uro-gynaecologische klachten en kunnen deze mobiliteitsverliezen door middel van zowel uitwendige als inwendige (rectaal en vaginaal) technieken verbeteren. Deze technieken zijn relatief zacht en geven geen of minimaal pijn.

Osteopathie kan de endometriose niet laten verdwijnen. De osteopaat kan wel helpen in het proces naar minder lichamelijke klachten en een grotere kans op een zwangerschap. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons of een afspraak maken via de website.

info@osteovdwalle.nl  | 085 – 016 06 97 | Aangesloten bij NRO en NVO | Privacy Statement