Chronische stress en vetverbranding

Om chronisch verzwaren en vetopslag aan te pakken, is het in de eerste plaats belangrijk om te kijken waarom mensen vet opslaan. Daarom is het belangrijk om oorzaken of triggers uit het dagelijkse leven en het verleden in kaart te brengen.

Maar wat heeft chronische stress nu te maken met vetopslag? Dit komt omdat de hersenen in rust ongeveer 250 kcal per dag verbruiken, maar bij emotionele belasting wel tot 25% kan toenemen. Deze belasting veroorzaakt een hyperactief immuunsysteem en als dit niet op tijd wordt uitgezet, is een laaggradige ontsteking het gevolg (low grade inflammation).

Hierbij vraagt het immuunsysteem om veel glucose als brandstof en neemt de stofwisseling af. Wanneer deze laaggradige ontsteking na bepaalde tijd niet wordt opgelost, reageert het vetmetabolisme op deze laaggradige ontsteking als bescherming tegen verdere schade.

En zo komt uw systeem in vicieuze cirkel.  Door meer vet op te slaan neemt de ontsteking toe, wat op zijn beurt het immuunsysteem blijft voeden en het vetmetabolisme blijft beïnvloeden. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om uit de low grade inflammation te raken. Om dit probleem aan te pakken is het belangrijk om de oorzaak van de low grade inflammation te behandelen. Ook kunt u onderstaande tips volgen.

LAGERE MAALTIJDFREQUENTIE
Na elke maaltijd treedt een post prandial inflammatory response (PPIR) op, doordat de spijsvertering en het immuunsysteem worden geactiveerd. Na iedere voedingsinname worden ontstekingsmarkers verhoogd. Ook het soort voeding en de voedingsfrequentie heeft hier een grote impact op. Zo zien we dat voeding met veel calorieën en suikers een hogere ontstekingsreactie uitlokt. En als u weet dat elke voedingsinname ontsteking uitlokt, en dat het 5 tot 7 uren duurt om weer tot de uitgangswaarde te komen, is het natuurlijk logisch dat meer dan 3x per dag eten leidt tot een voortdurende belasting op ons immuunsysteem.

TERUG NAAR EEN MEER VETRIJK DIEET
Om vet af te breken moeten we eigenlijk meer vet eten. Door het eten van de juiste vetzuren verhogen we onze metabole flexibiliteit en efficiëntie en kunnen we meer vet verbranden. Maar daarvoor moeten we dus onze vetcellen laden met de juiste vetzuren.

Het verminderen van linolzuurrijke producten in het voedingspatroon is een eerste stap in de goede richting. Onze voeding moet voornamelijk bestaan uit goede vetzuurbronnen (vis, algen, olijfolie, avocado, walnoten) en koolhydraten uit groenten (voornamelijk knollen, kolen, bladgroenten en géén aardappelen, pasta en rijst).

BEWEGEN
Een andere aanpak van obesitas en chronische vetopslag is ook meer bewegen. Wie langer dan 45 minuten zit zonder beweging, lokt meer vetopslag uit, waaronder in de buikstreek. En juist dit buikvet leidt tot necrose en meer ontstekingen. En zo ook weer tot meer vetopslag.

Daarom is het goed om na elke 45 minuten zitten een beweegmoment in te lassen. Daarbij is het zinvol om regelmatig op een nuchtere maag te sporten. Ons lichaam moet dan namelijk energie uit onze vetten halen.

OSTEOPATHIE EN VETVERBRANDING
Een osteopaat kijkt naar het evenwicht van het lichaam en kan hierdoor een aantal gezondheidsproblemen oplossen en voorkomen. Zodra bekend is welk mechanisme verstoord is, kunt u de vetverbranding weer goed laten functioneren.

Wilt u meer weten over osteopathie en vetverbranding? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag verder.

 

info@osteovdwalle.nl  | 085 – 016 06 97 | Aangesloten bij NRO en NVO | Privacy Statement