Tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt ook wel tennisarm of epicondylitis lateralis genoemd en is de meest voorkomende blessure aan de elleboog. Een tenniselleboog is een irritatie van een pees, ter hoogte van de elleboog. Deze pees is verbonden met de handstrekspier. Deze spier wordt gebruikt bij het strekken van de elleboog en het buigen van de hand.

 

OORZAAK TENNISELLEBOOG

Een tenniselleboog wordt onder andere veroorzaakt door overbelasting van de onderarmspieren. Dit komt niet alleen door tennissen of andere racketsporten. Deze overbelasting kan ook ontstaan door langdurige of zware activiteiten. Denk aan klussen in huis, tuinieren (snoeien), sjouwen of wringen. Ook kan minder zwaar werk, zoals werken met een computermuis, tot deze klachten leiden.

Het gewricht is niet altijd de oorzaak van pijn in de elleboog. Ook het bewegingsverlies van de pols, schouder of borstwervelkolom heeft invloed op de elasticiteit van de elleboog. Zelfs de organen die tegen het middenrif liggen kunnen een oorzaak zijn van pijn aan de elleboog.

 

SYMPTOMEN TENNISELLEBOOG

Bij een tenniselleboog heeft u pijn aan de buitenkant van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naar uw onderarm en pols. Deze klachten heeft u met name wanneer u de strekspieren van de pols en de hand aanspant. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u iets op wilt oppakken.

Andere symptomen kunnen zijn:

  • Uitstralende pijn naar onderarm(spieren), pols en hand.
  • Krachtsverlies (vooral in gestrekte elleboogstand) en mogelijk. coördinatiestoornissen.
  • Soms een typische hard aanvoelende of gezwollen onderarm.
  • Pijn bij het volledig strekken van de elleboog na langdurige stabiele houding. Dit is vaak in de ochtend.

 

BEHANDELING TENNISELLEBOOG

Een tenniselleboog kan vanzelf overgaan als er geen overbelasting meer is, maar dit kan heel lang duren. Vaak wordt er geadviseerd om ijs op de elleboog te houden, rust te nemen of pijnstillers te gebruiken.

Zoals beschreven staat in het artikel van KPNI Belgium is de blessure zelf niet altijd het probleem. Daarom is het ook belangrijk om op zoek te gaan naar ander onopgelost letsel. Hier kan een osteopaat goed bij helpen.

 

OSTEOPATHIE BIJ TENNISELLEBOOG 

Om een tenniselleboog vast te stellen, maakt de osteopaat een bewegingsanalyse. Hierbij wordt er gekeken waar het lichaam afwijkend beweegt, waardoor overbelasting op de aanhechting van de elleboog is ontstaan.

Deze blokkaden of bewegingsbeperkingen kunnen ook op andere plaatsen in het lichaam zijn. Zoals bijvoorbeeld in de nek, schouder en pols. Door deze blokkaden op te heffen, kan het normale bewegen hersteld worden en de pijn verholpen. Indien nodig geven wij aanvullende leefstijladviezen die de behandeling ondersteunen en het herstel kan versnellen.

Wilt u meer weten over osteopathie bij een tenniselleboog? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag verder.

 

info@osteovdwalle.nl  | 085 – 016 06 97 | Aangesloten bij NRO en NVO | Privacy Statement